Nemrégiben kezdett népszerűvé válni egy olyan műméz Amerikában, amelynek semmi köze sincs a valódihoz, ízét és állagát tekintve mégis megtévesztően hasonlít rá. Ezt most az európai piacon is népszerűsíteni szeretnék.
Mondhatnánk, hogy vegán mézről van szó. Csakhogy ez nem méz. Annyira hasonlít a valódi mézhez, mint egy játékmaci egy igazi medvebocshoz.
Természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni azt, hogy mit fogyaszt. Viszont érdemes tudnunk, hogy melyik választással milyen hatást gyakorlunk az élővilágra és a saját egészségünkre.
A műméz nélkülözi a hagyományos méz számos gyógyhatását
A nem feldolgozott, hagyományos méz nem egyszerűen táplálék, hanem gyógyír is lehet számos probléma esetén. Közel kétszázféle olyan anyagot tartalmaz, amely támogatja a szervezetünk megfelelő működését.
Ezt a szupertáplálék összetételt lehetetlen leutánozni mesterséges úton, de ha mégis megpróbálnák megközelíteni ezt az eredményt a kutatók, az rendkívül költséges lenne. Az ún. „vegán méz” pedig megfizethetetlen lenne.
Korábban már kifejtettük Az akácméz hatásai című összefoglalóban, hogy mi mindenre jó a méz, azon belül is az akácméz.
Az immunrendszertől kezdve, a bőr épségén, az emésztésen, az allergiás reakciók enyhítésétől akár a mentális állapotunk javításáig lényegében az egész szervezetünkre hatással lehet a mézfogyasztás. Ha belegondolunk, hogy majdnem kétszázféle hatóanyagot tartalmaz, akkor ez azért nem is olyan meglepő. Antioxidánsok, prebiotikumok, enzimek, ásványi anyagok, gyulladáscsökkentő és baktériumölő összetevők kincsesbányájáról van szó.
Jusson eszünkbe viszont, hogy mindez csak a kezeletlen termelői mézre igaz! A nagyipari, gyakran külföldről behozott mézeket többségükben hőkezelik vagy egyéb módon módosítják az összetételüket. Így a hasznos enzimek és további értékes szerves összetevők egy része elbomlik.
A valódi mézben lévő cukor (fruktóz és glükóz) számos hasznos szerves vegyület társaságában vannak jelen. A glikémiás indexe is alacsonyabb, mint a feldolgozott, finomított cukroknak, többek között teszi ez az egyik legegészségesebb édesítővé.
A műméz a tömegét tekintve főleg cukrokból és vízből áll. Ehhez is adagolnak hasznos összetevőket (növényi kivonatokat, antioxidánsokat és prebiotikumokat adnak hozzá). Csakhogy biztosan nem kétszázfélét, és semmiképpen sem olyan arányban, ahogy a természet megalkotja!
Ennélfogva biztosak lehetünk abban, hogy a vegán méz nem fog jelentős gyógyhatással bírni, leginkább az élvezeti cikk volta miatt keresi az, aki keresi.
De nem csak az összetétel az, amit figyelembe kell vennünk a döntés meghozatalánál…
Ki menti meg a méheket?
Arról biztos hallottál már, hogy a jelenleg a méheket számos veszély fenyegeti: a klímaváltozás, növényvédő szerek, a természetes élőhelyek csökkenése és a betegségek következtében a 2000-es évek második felétől a méhek élettartama felére csökkent. Ez hatalmas (30-40 % körüli) kolóniaveszteséget okoz évente. (Forrás: Haszon Agrár)
Jelentős gondot okoznak például egy atkák okozta vírusfertőzések. Ettől a méhész tudja megóvni a méheket.
A méhészek tudnak arról gondoskodni, hogy a viszontagságok ellenére a lehető legtöbb méh fennmaradjon.
Miért is fontos ez (azon kívül, hogy meg kell óvni a méheket a szenvedéstől, amennyire csak tudjuk)?
A méhek rendkívül jelentős részt vállalnak a növények beporzásában. Ha nincs elég beporzó rovar, akkor nincs elég termés sem. Ha nincs termés, akkor nincs elegendő élelem sem az állatok, sem az ember számára.
Éppen ezért a méhek jelentősége felbecsülhetetlen.
A méheket a méhész tudja védeni, de a méhészt Te tudod segíteni, hogy ezt megtehesse!
Ha nem lesz elég kereslet a termelői mézre például a hamisított/feldolgozott nagyipari méz vagy a mesterséges mézhelyettesítők miatt, akkor a méhészetek tönkre fognak menni. És így korlátlanul fogja tizedelni a méheket a klímaváltozás, a betegségek és az élőhelyek csökkenése.
Látnunk kell ismét, hogy minden összefügg mindennel. Egy parányi méh és fontos része annak a nagy rendszernek, amely élelemmel látja el a bolygót.
Tehát ki védi meg a méheket?
Te, ha segíted a méhészt azzal, hogy rendelsz tőle (és ezzel a saját és családod egészségét is támogatod, minőségi, természetes összetételű szupertáplálékkal).
Természetesen még mást is tehetsz: rovarhoteleket telepíthetsz a kertedbe. Azzel is hozzájárulhatsz a védelemhez, hogy nem csinálsz focipálya stílusú egyhangú gyepréteget vagy betondzsungelt az udvarra, hanem hagyod virágozni a vadvirágokat illetve a beporzók által kedvelt növényeket: vagyis ha hagyod létezni a méhlegelőt. Pluszmunkát sem igényel, csak hagyni kell dolgozni a természetet….
A vegán méz ökológiai lábnyoma
Azt sem árt figyelembe venni, hogy milyen hatással van az élővilágra egy mesterséges élelmiszer gyártása illetve szállítása.
Az előállításához gépek és nem kevés energia szükségeltetik. Külön elő kell állítani az összetevőket, illetve a megfelelő helyekről oda kell szállítani a gyártás helyszínére. Ezek után a készterméket el kell juttatni hatalmas távolságokra lévő országokba is.
A valódi méz jóval kevesebb ökológiai terhelés útján jut az asztalra:
- A termelői mézet legtöbbször a termelési hely közelében lehet beszerezni, és nem kell országokon át utaztatni.
- A természet és a méhek elvégzik mindazt, amit a gyárakban a gépek. Nincs károsanyag kibocsátás, nincs energiapazarlás.
- Mindemellett a méhek beporozzák a növényeket, hozzájárulva a teljes életközösség fennmaradásához.
Nem is kérdés tehát, hogy a műméz fogyasztása lényegesen nagyobb ökológiai lábnyomot hagy, vagyis sokkal több terhet jelent az élővilág számára.
Fontold meg:
Ha nem lesz elég beporzó rovar, akkor nem lesznek növények sem, amelyeket a vegán mézbe esetleg bele szeretnének tenni a gyártók. És étel sem lesz, semmi sem….
Az embernek meg kell értenie, hogy mindig rosszul járunk a műételek hajszolásával, és azzal a törekvéssel, hogy a természetet a saját elképzeléseink szerint akarjuk alakítani mesterséges úton.
Miután mindezt átgondoltad, válassz felelősen a műméz és a valódi méz közül!