Az akácméz hatásai közül a köhögéscsillapítás a legismertebb. Ezen kívül még szolgál kevésbé ismert meglepetésekkel is. Mindez azonban csak a jó minőségű termelői mézre igaz.
A boltok polcain leggyakrabban sajnos pasztörizált, feldolgozott mézet találhatsz, amelyből már elbomlottak az enzimek és az egyéb értékes összetevők….
De térjünk most vissza az akácmézre: miért jársz jól, ha a fehér cukrot lecseréled erre a folyékony aranyra?
Az akácméz jótékony hatásai
Minden nyersmézre igaz, hogy közel kétszázféle biológiailag hasznos anyagot tartalmaz: enzimeket, antioxidánsokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, aminosavakat. A méhek tartalék élelemként készítik, így nem csoda, hogy a természet úgy alkotta meg, hogy számos szempontnak megfeleljen. Például nem szabad romlandónak lennie: ezt antibakteriális hatásának köszönheti. Bizonyítja ezt az is, hogy az egyiptomi piramisokban talált, többezer éves méz is ehető állapotban maradt fenn.
Köhögésre és légúti betegségekre, allergiás tünetek enyhítésére
Sokan gondolják úgy, hogy ha valaki allergiás, annak tartózkodnia kellene a mézfogyasztástól. Azonban ez nem igaz! Sok esetben enyhítheti az allergiás reakciókat is, mivel gyulladáscsökkentő hatással bír. Ha valaki nagyon érzékeny, és még nem fogyasztott mézet, akkor természetesen először pici adagokkal próbálkozzon. De egyáltalán nem indokolt, hogy az allergiásoknak ellenségként kellene tekinteniük a mézre, sőt….
Az akácméz a gyulladáscsökkentő hatása miatt a megfázásos megbetegedések tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Robinin és akacin tartalmának is köszönhetően fertőtlenítő hatású, így segíthet megelőzni a bakteriális felülfertőződéseket. Ha már antibiotikum adása válik indokolttá, azt nem helyettesíti, de megelőzheti, hogy egyáltalán szükség legyen a gyógyszerre.
Gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonsága azonban nem csak a légúti problémáknál jön jól. Nézzük, hogy mit tud még, amire talán nem is gondoltál!
Akácméz afta és szájüregi gyulladások esetén
A szájüregi gyulladások rendkívül gyakoriak. Az afta esetében nem is tudunk megállapítani egyetlen konkrét okot. Legyengült immunrendszer, vashiány, hormonális problémák és erős stressz is állhatnak a hátterében. Egy biztos: érdemes kezelni, ha nem akarjuk, hogy felülfertőződjön vagy kínlódjunk a fájdalomtól.
Ez esetben érdemes kipróbálni az akácmézzel való kenegetést: gyulladáscsökkentő anyagai enyhítik a panaszokat, antibakteriális hatása révén segíthet megelőzni a kórokozók elszaporodását a fekélyes helyeken. Ezek által gyorsítani tudja a szájüregi fekélyek gyógyulását.
Az akácméz azért is lehet erre kiváló, mert a többi mézhez képest kevesebb savat tartalmaz, így nem kell attól tartani, hogy nagyon csípné az aftás területet. A kevesebb savtartalom miatt egy további előnyeit is élvezhetjük:
Emésztési panaszok ellen
Az akácmézet reflux esetén is érdemes kipróbálni: enyhítheti a kellemetlen jelenséget. Nyugtatja a bélrendszert, segítségünkre lehet a puffadás ellen. A méz prebiotikumokat (oligoszacharidokat) tartalmaz, amelyek a bélben élő jótékony baktériumok táplálékai. Ezáltal támogatja az egészséges bélflóra alakulását.
A bélflóra természetesen nem csak arra szolgál, hogy ne menjen a hasunk az antibiotikumok szedése után. Nagyobb a szerepe, mint gondolnánk. Hatással van még az agyműködésre is, mivel a központi idegrendszer és a bélrendszer összeköttetésben áll, és aktív biológiai kommunikációt folytat a bolygóidegen keresztül. Emellett a bőrünk épségére is hatással van közvetett módon: számos bőrprobléma visszavezethető emésztési és felszívódási zavarokra.
A szervezetünkben minden összefügg mindennel. Ha egyetlen területét is megtámogatjuk egy olyan szupertáplálékkal, mint a méz, akkor az egészre is hatunk. Gondoltad volna például, hogy méz csökkenteni tudja a depresszió tüneteit, vagy használhatjuk az érzelmi evésrohamok mérséklésére?
A méz és a lelkiállapot
Ép testben ép lélek… De fordítva is igaz: ép lélek ép testet hoz létre: könnyebben beindulnak a gyógyulási folyamatok.
A méz javíthatja a kognitív képességeket, kedvező hatással tud lenni az agyműködésre. Emellett enyhítheti a kimerültséget is.
Megfigyelték, hogy a mézfogyasztás csökkenteni tudja a depresszió tüneteit. Egy kiskanál méz után úgy érezzük, erőteljes energialöketet kaptunk.
Mivel a mézben is van cukor, ezért természetesen mértékkel kell bánni vele. De épp emiatt – mivel természetes formában tartalmazza a cukrokat és egyéb hasznos tápanyagokat – támogathat minket a fogyókúra vagy érzelmi problémák esetén fellépő falásrohamok mérséklésében.
Ha édességre vágyunk, érdemes egy kiskanál mézzel pótolni azt, normál mennyiségű és egészséges ennivaló elfogyasztása után. Ez egy időre olyan feltöltő hatást is biztosíthat, hogy könnyebben megálljuk, hogy nekifogjunk kifosztani a hűtőszekrényt vagy megegyünk egy nagy tábla csokit.
De miért is jobb a méz, mint a cukor?
Ezért használd cukor helyett
A méz is tartalmaz cukrot, mégsem hasonlítható össze a finomított cukorral, a kristálycukorral, amiben semmilyen hasznos anyag sincs, a gyorsan felszívódó cukorral csak terheljük a szervezetünket. A természetes méz glikémiás indexe alacsonyabb, a benne lévő glükóz és fruktóz számos hasznos anyaggal együtt van jelen. A lassúbb felszívódás miatt ezerszer kímélőbb szénhidrátforrás a finomított cukornál.
A mesterséges édesítőszerek rendszeres alkalmazásának lehetnek egészségi kockázatai, ezért méz használata javasolt helyettük természetes édesítőként.
Az akácmézben magasabb fruktóz aránya a többi mézhez képest, ezért jóval lassabban kristályosodik.
Nyersen érdemes fogyasztani, ha ki akarjuk használni a gyógyhatását, mert hő hatására a benne lévő értékes anyagok egy része elbomlik. Ezért ne forró teába kerüljük! De süteményekbe még hőkezelve is sokkal egészségesebb édesítő, mint a cukor.
Sejtvédő és immunerősítő hatás
Az akácméz is tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket. Ezek blokkolják a káros szabad gyököket, amelyet romboló folyamatokat generálnának a sejtekben, akár daganatképzést is elindíthatnának. Ezért van akkora szerepe az antioxidánsoknak (és nem azért, mert ma divat lenne az antioxidáns tartalmat egekig magasztalni.)
Az akácméz oly módon is hozzájárul a védelemhez, hogy fokozza a T- és B- limfocita sejtek képződését, ezáltal segítheti az immunrendszer működését.
Vigyázz vele, ha…
Az akácméz gyógyhatása ellenére sem fogyasztható óriási mennyiségben. Jóból is megárt a sok, hiszen figyelembe kell vennünk cukortartalmát. Főleg cukorbetegség vagy olyan állapotok esetén kell óvatosnak lenni vele, mint a cukorbetegség vagy a candida, vagy minden olyan esetben, amikor a szénhidrátfogyasztást rendkívüli módon korlátozni kell.
Itt szerezhetsz minőségi termelői akácmézet
Mint ahogy fentebb már olvashattad, méz és méz között óriási lehet a különbség. Ha hőkezelik, feldolgozzák, akkor elveszíti a gyógyhatások java részét. Ezért mindenképpen termelői mézet érdemes beszerezned, amely tiszta forrásból származik, és úgy teszik bele az üvegbe, ahogy azt a méhecskék megalkották a természet erejével.
Ilyen minőségi akácmézhez juthatsz nálunk. Ha kérdésed van róla, tedd fel bátran!